Energieneutraal huis bouwen

Energieneutraal huis bouwen

Een duurzame woning die geen externe energie meer nodig heeft voor verwarming, koeling of verwarmd water, maar zelf voor zijn energievoorziening zorgt, noemen we een energieneutrale woning. Ook wordt er gesproken van nul-op-de-meter en zelfvoorzienend. De benodigde energie wordt opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen, maar ook een goede isolatie draagt bij aan het duurzaam wonen. Wanneer je een energieneutraal huis wilt laten bouwen ben je bij AB Bouw aan het juiste adres. Met onze kennis weten wij waaraan een energieneutrale woning dient te voldoen en begeleiden wij het gehele bouwproces voor je. Dat begint al aan de tekentafel, waar alle wensen besproken worden. Ook brengen we de omgevingsfactoren in kaart, zodat de woning energieneutraal gebouwd kan worden.

Wat is energieneutraal bouwen

Een energieneutraal huis heeft een jaarlijks energieverbruik van nul of wekt zijn eigen energie op. Het energieneutrale huis heeft geen energietoevoer van buitenaf afkomstig van fossiele of nucleaire brandstoffen nodig, maar zorgt voor zijn eigen energieaanvoer. De enige kosten die de woning heeft is afkomstig van de vaste lasten van de stroomleverancier, omdat de woning aangesloten is op het netwerk. Bij het bouwen van een energieneutraal huis wordt al gelet op een aantal punten. Zo dient de oriëntatie op de zon gunstig te zijn. Met een gunstige positie ten opzichte van de zon, leveren zonnepanelen de meeste energie. Een ander punt waar bij het energieneutraal bouwen rekening mee gehouden kan worden zijn energiezuinige verlichting en apparatuur plaatsen en een goede isolatie aanbrengen.

Deze energiebesparende maatregelen leveren verschillende belangrijke voordelen op:

  • Geen hoge energierekening meer, de energie wordt immers door de woning zelf opgewekt
  • Beter voor het milieu, minder CO2-uitstoot
  • Er zijn verschillende subsidies beschikbaar vanuit de gemeente voor duurzaam wonen
  • Een energieneutrale woning is comfortabel en gezond: het tocht niet, is vochtvrij, heerlijk warme vloeren en een voortdurende aanvoer van verse lucht
Energieneutrale woning bouwen

De onderdelen van een energieneutraal huis

Bij het bouwen van een energieneutraal huis wordt al op verschillende punten gelet wat betreft duurzame energie. Zo wordt er bij het ontwerp gekeken naar de positie van de zon, om te bepalen waar zonnepanelen het meeste energie kunnen opwekken. Maar ook wordt er gebruik gemaakt van HR++ glas of Triple glas. Uiteraard wordt tocht vermeden door ervoor te zorgen dat er in de woning geen kieren ontstaan tijdens de bouw. En de vloerverwarming wordt verwarmd door een warmteluchtpomp. Door een energieneutraal huis te bouwen, is een gasaansluiting overbodig en wordt het huis op andere wijze verwarmd. Een dak vol met zonnepanelen, zodat alle elektrische apparaten van elektriciteit worden voorzien. In sommige gevallen wordt ook andere duurzame energie opgewekt met bijvoorbeeld windmolens of aardwarmte. En meten is weten, dus is er in een energieneutrale woning vaak een meter aanwezig die aangeeft hoeveel energie opgewekt wordt en afgegeven wordt.

Bestaande woning energieneutraal maken

Van plan om duurzamer te gaan leven, maar wil je graag in je huidige woning blijven wonen? Dan is het verbouwen tot een energieneutrale woning wellicht een goed idee. Door een energieneutrale woning te laten bouwen, ben je milieubewust bezig en ook voor jezelf brengt het voordelen met zich mee. Je huidige woning verbouwen tot een energieneutrale woning is niet goedkoop. De kosten van een energieneutraal huis bouwen zijn uiteraard afhankelijk van de grootte van de woning, het energieverbruik en het is afhnakelijk van wat er in je huis al aan duurzaamheid gedaan is. Hoe is bijvoorbeeld de huisige isolatie van de woning? Zijn er al zonnepanelen aanwezig? Wordt de woonkamer verwarm door vloerverwarming of een houtkachel? Al deze aspecten dragen bij aan de totaalkosten van een energieneutraal huis bouwen. Hoewel de kosten vaak hoog liggen, worden deze na verloop van tijd terug verdiend.

Een energieneutrale woning laten bouwen

Wanneer je een stuk grond hebt gekocht om daar je droomwoning op te bouwen, neem contact op met het bouwbedrijf AB Bouw. Wij staan voor je klaar van A tot Z. Dat houdt in dat we al tijdens de ontwerpfase inzetbaar zijn. Uiteraard wil je dat de woning zo lang mogelijk meegaat, misschien ben je zelfs van plan een levensloopbestendige woning te bouwen. Een energieneutraal huis bouwen is dan geen slecht idee. Deze nul-op-de-meter woningen zorgen dat je geen fossiele brandstoffen meer nodig hebt voor het verwarmen of koelen van je woning. Ook stroom wordt op duurzame wijze opgewekt. Om dit te realiseren bespreekt AB Bouw al in de eerste fase voorafgaand aan de bouw, aan welke eisen jouw woning dient te voldoen. Een duidelijke bouwtekening en een bouw waarin nauw contact centraal staat is bij AB Bouw erg belangrijk. Samen gaan we een energieneutraal huis bouwen.

Energieneutraal bouwen

Contactgegevens

Adres